RO | EN
Despre noi|Contact|Reprezinta-ne|Acasa


FACEBOOK
Programe
Creditul Work and Travel BRD
Viza SUA
Plecarea / Sosirea in UK
Plecarea / Sosirea in SUA
Intrebari frecvente
Oferte de munca / Self Placed

email
Intrebari frecvente


1. Pentru ce tipuri de viza pot aplica prin firma AWT?

J-1: viza de schimb cultural – pentru participantii “Summer Work and Travel” si tinerii absolventi care pleaca la un Training in domeniul lor de pregatire. Participantii cu aceasta viza au drept de munca pe perioada mentionata pe formularul de viza DS-2019.

H2B: viza de munca – pentru cei care vor efectua munca necalificata. Pot aplica studenti sau angajati. Aceasta viza da drept de lucru, participantul avand obligatia de a ramane la angajatorul al carui nume si adresa apare pe viza.

Ambele  tipuri de viza sunt temporare, detinatorul are obligatia de a se intoarce in tara dupa terminarea programului.

2. Mi se ofera si cazare impreuna cu oferta de munca?

Da, in majoritatea cazurilor se ofera o optiune de cazare.

3. Pot sa merg intr-un loc ales de mine?

Mentioneaza preferinta ta legata de statul/orasul unde ai dori sa mergi. Aceasta se ia in considerare, dar nu se garanteaza ca vei primi contract chiar de acolo.

4. Pot sa merg impreuna cu prietenii?

Summer Work and Travel: da, se pot duce 2-3 persoane la acelasi angajator.

Training & H2B: preferinta se ia in considerare, dar nu se garanteaza mai multe oferte din aceeasi localitate.

5. Ce fac daca nu-mi place oferta de munca gasita de AWT?

Summer Work and Travel: se ofera un singur contract, iar daca nu-l accepti, trebuie sa prezinti o alta oferta de munca.

Training: poti refuza oferta cu dorinta de a ti se cauta o alta oferta, dar sansele de a primi una iti vor scadea, prioritate avand cei care inca nu au primit oferta.

6. Imi pot schimba locul de munca in State?

Summer Work and Travel: numai in unele cazuri; firma sponsor va trebui instiintata de noua ta adresa daca pleci de la locul initial.

Training & H2B: nu poti pleca de la locul de munca.

7. Cand se achita platile pentru program?

Summer Work and Travel & H2B: dupa ce esti acceptat in program.

Training: cand ai primit oferta de training - taxa integrala.

8. Ce este firma sponsor?

Firma sponsor este o agentie din SUA autorizata pentru eliberarea formularului de viza personalizat DS-2019, fara care nu se poate aplica la viza J-1. De cele mai multe ori aceasta firma contacteaza angajatorii posibili in vederea ofertei de munca, si ea se ocupa de obtinerea asigurarii medicale. In timpul sederii in SUA firma sponsor trebuie sa stie tot timpul la ce adresa sta si unde lucreaza participantul, si ofera asistenta in probleme legate de statutul de participant J-1.

9. Ce este sistemul SEVIS?

SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) este o baza de date creata de Bureau of Immigration and Customs Enforcement (BICE, fostul INS), cu scopul de a urmari participantii J-1 pe parcursul sederii lor in SUA. In momentul emiterii formularului DS-2019 esti automat inscris in SEVIS, iar dupa sosirea in SUA trebuie sa contactezi cat mai curand posibil firma sponsor pentru a fi activat in sistem. Numai cei activati in SEVIS, cu adresa din SEVIS corespunzatoare adresei actuale din SUA, pot aplica pentru Social Security Number.

10. Ce inseamna “Bearer is subject to section 212 (e)”?

Participantii la care se refera sectiunea 212 (e) din regulamentul “Immigration and Nationality Act”  nu sunt eligibili pentru statutul de imigrant in Statele Unite ale Americii, numai dupa ce au stat doi ani in tara lor de rezidenta.

11. Ce este Social Security Number (SSN)?

SSN este un numar de identitate de care au nevoie toti cei care lucreaza legal pe teritoriul Statelor Unite.

12. Ce este formularul I-94?

I-94 este un formular prins de pasaport la intrarea in SUA Cand iesi din tara, acesta trebuie scos din pasaport de catre oficialii de la aeroport. Daca I-94 a ramas in pasaportul tau, inseamna ca iesirea ta de pe teritoriul SUA n-a fost inregistrata, si acesta poate compromite primirea vizelor SUA in viitor.

13. Pot extinde perioada de sedere in SUA?

Nu. Daca esti student, poti sta in SUA pe durata vacantei. Daca nu, atunci pe durata valabilitatii vizei, respectiv in perioada de gratie in cazul vizei J-1.

14. Unde pot afla informatii utile legate de sederea mea in SUA?

Transport: cu trenul: www.amtrak.com

Transport cu autocarul: www.greyhound.com

Social Security Administration: www.ssa.gov;

Cautare de birouri: http://s3abca.ssa.gov/pro/fol/fol-home.html

Informatii despre orase: www.citysearch.com; www.digitalcity.com

Harti si directii: www.maprequest.com; www.expedia.com 

Immigration and Naturalization Service (INS): www.ins.gov

Ambasade: www.embassy.org